maandag 2 augustus 2010

Storage - wensen en eisen

Recent kwam er weer een storageleverancier over de vloer. Er zijn zoveel storageoplossingen dat ik het lastig vind om in dat oerwoud de beste keuze te maken. Vooral omdat elke leverancier weer andere functies en mogelijkheden heeft.

Laat ik eens een wensenlijst maken:
  • iSCSI. Wij gebruiken geen tokenring netwerken meer. Ethernet all the way, 1 techniek voor de beheerders om zich eigen te maken. Zeker met de ontwikkelingen van 10Gbps ethernet is ethernet de enige juiste weg naar mijn mening.
  • Automatische tiering. Storagebeheer kost tijd en dus geld, het is dus zaak om tiering te automatiseren zodat niet iemand handmatig data heen en weer moet slepen. Met echte tiering bedoel ik dat data optimaal wordt geplaatst op SSD, SAS en SATA.
  • SSD support. De revolutie vindt nu plaats. Een array zonder toekomstige mogelijkheid voor SSD speelt voor mij niet meer mee. SSD is qua performance ten opzichte van spindles revolutionair.
  • SATA (2TB) support. Er gaat niets beneden de kosten van 2TB sata disks als grote pool voor storage. Data uitzoeken kost tijd en dus geld. Liever enkele extra 2TB disks zodat ook de oude data gewoon (op lage snelheid) online kan staan.
  • 10Gbps support. Hebben we het nodig? Meestal niet, maar omdat we niet willen dat 1 systeem de pijp vol kan duwen en bundeling van 1Gbps niet werkt is het wenselijk om 10Gbps te ondersteunen. De prijzen van 10Gbps poorten daalt, de verwerkingskracht van (virtuele) systemen neemt toe, dus de behoefte om snel data van storage naar cloud te krijgen neemt toe.
  • Schaalbaarheid. Zonder schaalbaarheid (in combinatie met automatische tiering) kan ik een topleverancier niet serieus nemen. Wat zijn de mogelijkheden om uit te breiden en door te schalen.
  • Asynchrone replicatie. Om zeker te weten dat je data clean aan de overkant staat is een asynchroon snapshot onontbeerlijk. Onder andere in de combinatie met Microsoft VSS. Na een calamiteit kan de applicatie snel weer in de lucht worden gebracht met een clean snapshot zodat mensen snel verder kunnen werken. Met een goede asynchrone replicatie wordt een lage RTO bereikt.
  • Synchrone replicatie. In sommige applicates mag er geen data verloren gaan. 2x hetzelfde bedrag van een rekening afschrijven is niet altijd wenselijk. Een lage RPO is voor sommige klanten zeer belangrijk.
  • Qos op storage. De mogelijkheid hebben om een bepaald volume voorrang te geven boven andere volumes. Kan de databaseserver voorraang krijgen boven de fileserver?
  • Eenvoudig licentiemodel. Hoeveel licenties zijn er mogelijk? Door de bomen is soms het (toekomstige) bos vaak niet meer te zien. Natuurlijk is de aanbieding bij de eerste aanschaf super, maar wat als je na anderhalf jaar uit wilt breiden? Of toch ook VSS wilt gaan gebruiken? Replicatie? Tiering?
  • Hoge beschikbaarheid. Array's gebaseerd op 1 moederbord, 1 netwerkcontroller, 1 storagecontroller, ik word er niet warm van. Als het aantal SPOFS groter wordt dan het aantal disks, mag een leverancier dan nog hoge beschikbaarheid claimen? Juist voor een SAN is beschikbaarheid key. Zonder hoge beschikbaarheid, geen betrouwbaarheid waardoor alle data weer lokaal op de disks wordt opgeslagen.
Een lange lijst met zaken om naar te kijken. Zover ik het aanbod kan overzien vult geen enkele leverancier alle wensen perfect in. Suggesties natuurlijk zeer welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten