maandag 25 augustus 2014

Doet VMware het beter dan Netscape?

Webbrowsers

l'histoire se répète, de geschiedenis kan inzicht geven en we kunnen lering trekken om de toekomst beter te kunnen voorspellen. Om naar de toekomst van VMware te kijken, is het denk ik zinvol om een vergelijking te trekken met de opkomst en ondergang van webbrowsers.

Browser wars

In december 1990 werd het World Wide Web gecreerd door Tim Berners Lee. Eind 1992 waren er 26 websites . In 1993 kwam Mosaic beschikbaar en met deze basis richtte Marc Andreessen de Netscape corporation op. Netscape verkreeg met zijn browser een marktaandeel van 80%.
Microsoft had de start van het internet gemist en begon in 1995 met Internet Explorer 1.0. De software werd door Microsoft gratis geleverd, zowel voor consumenten als voor zakelijke klanten kwam daarmee een gratis browser beschikbaar. Het resultaat van de gratis software is dat Netscape uiteindelijk het onderspit moest deleven in de browseroorlog. Internet Explorer bereikte een marktaandeel van 96%.
Een gevolg van het wegvallen van Netscape als concurrent was dat er een einde kwam aan de vernieuwing bij webbrowsers.

Techniek

Er is voor mij geen twijfel mogelijk dat VMware (nog steeds) betere virtualisatiesoftware is. Zeker als het gaat om Windows server 2008 R2. Met de komst van Windows server 2012 R2 heeft Microsoft technisch gezien de belangrijkste virtualisatiefeatures geimplementeerd. Tevens heeft Microsoft nieuwe features toegevoegd zoals live migration zonder shared storage.
Dankzij de competitie tussen VMware en Microsoft worden er door beide bedrijven steeds meer features geleverd en dat is voor de eindklanten de grootste winst.

Kosten

Het grote voordeel van Hyper-V zijn de kosten, het wordt gratis meegeleverd. Vooral wanneer er virtuele Microsoft servers moeten worden gehost, is het kostentechnisch zeer aantrekklijk om voor Microsoft te kiezen.
Mede dankzij de concurrentie heeft VMware het kostenmodel op basis van geheugen alweer laten vallen. Een strategische blunder die ongetwijfeld goodwill en klanten heeft gekost. Ik verwacht en hoop dat VMware zijn prijzen verder zal moeten aanscherpen.

Conclusie

Ik denk dat voor veel (kleinere) bedrijven Hyper-V aantrekkelijker is vanwege de lagere kosten. Dit kan een kostenvoordeel uit zich in licenties en kennis omdat de Windows kennis vaak al beschikbaar is. De kwalitatief beste oplossing is denk ik VMware en voor de eindklanten is het te hopen dat de concurrentie nog lang voortduurt zodat de technische ontwikkelingen doorgaan en de prijzen voor eindklanten lager worden.
Volgens Gartner leidt VMware nog steeds en we zullen zien wat de toekomst brengt. Qua investering raad ik VMware niet aan. Het is lastig concurreren als de concurrent zaken gratis aanbiedt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten